Richtlijnen voor het kiezen van films

Lachen werkt als  medicijn

Lachen kan een heilzame afstand  ten aanzien van problemen bewerkstelligen en een gevoel van welbevinden bevorderen. Lachen kan een toename van activiteit in het immuunsysteem tot gevolg hebben (T-cellen, immunoglobuline A en G, gamma interferon en Natural Killer Cells). Voorts kan lachen   leiden tot een afname van stresshormonen die de bloedvaten samentrekken en hormoonactiviteit onderdrukken (epinephrine en dopamine).

Als je geobsedeerd bent door iets en je wilt tijdelijk wat afleiding hebben m.b.t. je zorgen, kan een grappige film een krachtig gereedschap zijn! Dat wil  niet zeggen dat je je problemen ontloopt. Wel kan het je helpen om tot een oplossing te komen, doordat het je emotionele (over)betrokkenheid kan verminderen met als gevolg een heilzame afstand tussen jou en het probleem. Hierdoor kan een nieuw en creatief perspectief ontstaan. Als je je al goed voelt en je wilt je gevoel van welbevinden bevorderen, kijk dan naar een film die je aan het lachen brengt!

Welke film je aan het lachen brengt hangt af van je smaak, persoonlijkheid en levenssituatie.

Enkele aanbevelingen: Patch Adams (1998), Ja Zuster Nee Zuster (2002), The Party (2017), The Other Site of Hope (2017), Le Grand Bain (2018),  Mjólk (2019), Hors Normes (2019),  Druk (2020), Riders of Justice (2020, NB deze laatste film bevat wat ongemakkelijke humor waar je van moet houden).

Huilen voor emotionele catharsis (reiniging of zuivering)

Onderzoekers hebben ontdekt waarom we ons  beter voelen nadat we gehuild hebben. Ze hebben twee belangrijke neurotransmitters in tranen aangetroffen die emotionele stress verminderen. Leucine-enkefaline is een van de natuurlijke breinopiaten die geassocieerd worden met verlichting van pijn, de andere, prolactine wordt afgegeven door de pijnappelklier als een reactie op stress. Wanneer opgekropte emoties niet vrij gelaten worden, kunnen ze op een andere manier een uitweg vinden zoals door middel van zweren, colitis (ontsteking van de dikke darm) en andere stressgerelateerde aandoeningen.

Soms ervaren we in het leven uitdagingen,  zoals verliezen of teleurstellingen, die zo overweldigend zijn dat we niet eens kunnen huilen. Ook al weten we door ervaring dat een fikse huilbui ons goed zou doen. Een film die je aan het huilen brengt kan de emotionele vrijlating bewerkstelligen die je dan nodig hebt! Een dergelijke film kan je op dat moment wat opvrolijken en de deur openen naar een nieuw perspectief. Op deze manier kan je emotionele helingsproces beginnen.

Enkele aanbevelingen: The Color Purple (1985), Howards End (1992), Joy Luck Club (1993), Shadowlands (1993), Cathy Says Goodbye (2016), Louise en Hiver (2016), Capernaum (2018), Kapsalon Romy (2019), Westside Story (1961/2021).

Het verkrijgen van hoop en bemoediging

Een film op zich kan niet zomaar een negatief wereldbeeld veranderen. Maar als je je tijdelijk hulpeloos en ontmoedigd voelt, kunnen films die beginnen met wanhoop en op een positieve manier eindigen je hoop geven. Als je je kunt identificeren met de karakters die gevangen zitten in hun omstandigheden en zowel hun teleurstellingen als hun wankele stappen naar bevrijding kunt delen, kun je een reden voor optimisme vinden in je eigen situatie. Je kunt hierdoor de moed vinden om te doen wat nodig is in je situatie.

Enkele aanbevelingen:  The Shawshank Redemption (1994), Good Will Hunting (1997), Pay it Forward (2000), The Pursuit of Happyness (2006), Feedrom Writers (2007), Happy-go Lucky (2008), Interstellar, (2014), Capernaum (2018), Never Rarely Sometimes Always (2020).

Negatieve opvattingen over jezelf ter discussie stellen

Soms kun je negatieve opvattingen over jezelf hebben. Op die momenten ben je je niet bewust van je mogelijkheden en de manieren waarop je daar toegang tot kunt verkrijgen. Je hebt enige hulp nodig om je je de vergeten en ondergewaardeerde bronnen in jezelf te herinneren en je opnieuw bewust te worden van de mogelijkheden om die bronnen te kunnen inzetten. Sta jezelf toe om je je te identificeren met filmkarakters die hun ups en downs hebben, zoals meestal het geval is in films. Vonden zij oplossingen voor hun problemen door middel van vaardigheden, waarvan jezelf misschien vergeten was dat je daarover beschikte? Waarschijnlijk lijken deze vaardigheden van een filmkarakter ergens bekend en toegankelijk voor je. Er kan een verschuiving in perspectief optreden, wanneer je toepasselijke bronnen uit je eigen repertoire herkent zodat je die vervolgens kunt toepassen.

De integratie van wat je door middel van de film hebt ervaren en je eigen leven lukt het beste als je er na het kijken van de film op reflecteert. Dit kun je alleen doen, maar ook met behulp van een vriend(in) of een therapeut. Vraag jezelf af: Was ik me misschien onvoldoende bewust van de vaardigheden en kwaliteiten die ik gemeenschappelijk heb met de filmkarakters?  Als je je dat bewust ben geworden kun je ermee aan de slag. Schrijf deze kwaliteiten op een vel papier en leg het op een plek waar je vaak komt.

Enkele aanbevelingen: Places in the Heart (1984), Children of a Lesser God (1986), Death Poets Society (1989), My Left Foot (1989), Billy Eliot (2000), Rain Man (1988), Shine (1996), My Big Fat Greek Wedding (2002), A Beautiful Day in the Neighborhood (2019).

Het verbeteren van communicatie

De communicatie met je partner, vriend(in) of collega kan gespannen zijn omdat je een concept probeert te communiceren dat hem of haar niet bekend is. Sommige films laten zien hoe communicatie verkeerd kan gaan. Je kunt zowel van deze films leren als van films die goede communicatie laten zien. Je kunt bijvoorbeeld samen met je partner of een vriend(in)  naar een dergelijke film kijken. Kies een film met de boodschap die je wilt overbrengen. Een film kan begrip verschaffen door duidelijke voorbeelden over hoe het wel of juist niet moet. Door samen naar een film te kijken en aan je partner of vriend uit te leggen waarom je juist deze film hebt uitgekozen, kun je wellicht op een productievere manier met elkaar leren communiceren. De film kan dan fungeren als een metafoor die op een meer accurate manier de gevoelens en ideeën verwoordt, die jezelf lastig onder woorden kon brengen.

Enkele aanbevelingen: Out of Africa (1985), When Harry met Sally (1989), The Piano (1993), Sense and Sensibility (1995), The Horse Whisper, (1998),  You Can Count on Me (2000),  Before Sunset (2004), Bridges of Madison County (1995), A Beautiful Day in the Neighborhood (2019).

Bronnen onder meer:

cinematherapy.com

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *