Leven en werken met toewijding, plezier en passie

“I will play my last note in the grave”(pianist Rubén González op zeer hoge leeftijd in  Buena Vista Social Club: Adios)

Mensen zoals Ruben González benaderen het leven met een zekere mate van opgewektheid; ze doen dingen niet halfhartig en (be)leven het leven als een avontuur!

Uit onderzoek is gebleken dat deze levensinstelling sterk samenhangt met welbevinden en dus zeker de moeite waard is om na te streven. Deze levensinstelling die in het Engels zest wordt genoemd is gerelateerd aan élan vital, een term die gemunt is door de filosoof Henri Bergson. Élan vital verwijst naar de essentie van het leven én de energie die nodig is om evolutionair gezien vooruitgang te bewerkstelligen. In dit opzicht vitale mensen zijn zich bewust van de vergankelijkheid van het leven; zij besluiten echter om het leven zo volledig mogelijk te leven en de stagnatie te vermijden die het leven van zoveel mensen kenmerkt. Zij laten zich dan ook niet snel uit het veld slaan door tegenslag.

Vitale mensen zijn over het algemeen gezond en gaan er niet vanuit dat ouder worden onvermijdelijk samenhangt met achteruitgang. Zij geloven in zichzelf en zijn in staat om in zichzelf de energie aan te boren die nodig is om hun dromen te verwezenlijken en hun plannen uit te voeren. Vitale mensen stralen een bepaald levendigheid uit die niet gebonden is aan leeftijd. Een goed voorbeeld is de legendarische groep oudere Cubaanse muzikanten in de film Buena Vista Social Club:Adios (2017), waar Ruben González ook deel van heeft uitgemaakt. De Buena Vista Social Club vergaarde overigens wereldroem met hun hit ‘Chan Chan’. Als je hem nog niet gezien hebt, ga hem zien zou ik zeggen want je weet niet wat je meemaakt.

Praktische toepassingen:

  • Het lijkt een open deur, maar het is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je goed eet, drinkt, slaapt en beweegt. Zo heb je een goede basis om met de volgende tips aan de slag te gaan.
  • Wees je bewust van je dromen en doelen in het leven en probeer ze te verwezenlijken. Waar kom je je bed vooruit? Wat zijn je passies, naast je verplichtingen als bijvoorbeeld werk (wat natuurlijk ook je passie kan zijn)? Zing bijvoorbeeld in een koor of bespeel een instrument. Ga op dansles of beoefen een kunstvorm.
  • Probeer van elke dag zoveel mogelijk een “monument” te maken door de dingen zoveel mogelijk met aandacht en liefde te doen. Dit is een uitstekende manier om in het moment te leven, waardoor tobberijen over het verleden of zorgen over de toekomst op de achtergrond geraken. Mensen die zoveel mogelijk in het moment leven voelen zich zonder meer vitaler!
  • Boekentips: De blue-zones methode door Dan Buettner (2015) en Ikigai door Héctor Garcia (2016).
  • Bekijk films waarin vitaliteit een belangrijke rol speelt. In veel films staan de (hoofd) personages voor de opdracht in zichzelf te (leren gaan) geloven en zich met toewijding en al hun levensenergie te richten op hun levensdoelen, waardoor zij een belangrijke inspiratiebron voor ons kunnen zijn. In aanvulling hierop kunnen films die muziek, dans of sport als onderwerp hebben ons als het ware belevendigen door hun aanstekelijke werking.

Films en documentaires als inspiratiebron om met (meer) toewijding, passie en plezier te leven en te werken:

Buena Vista Social club (1999, Duitsland,/Cuba/V.S./Verenigd Koninkrijk/Frankrijk)

Young@ Heart (2007, Verenigd Koninkrijk)

Departures (2008, Japan)

Amelia (2009, V.S/Canada)

Vision (2009, Duitsland)

Die Friseuse (2010, Duitsland)

We Bought a Zoo (2011, V.S.)

Jiro Dreams of Sushi (2011, Japan)

Chef (2014, V.S.)

Fucking Perfect (2014, Nederland)

The Hundred-Foot Journey (2014, V.S.)

An (2015, Japan)

Lalaland (2016, V.S.)

Buena Vista Social Club: Adios (2017, V.S./Verenigd Koninkrijk/Cuba)

Hors Normes (2019, Frankrijk)

The Singing Club (2019, Verenigd Koninkrijk)

 Bronnen onder meer:

Positive Psychology at the Movies 2; Using Films to Build Characterstrenghts and Well-Being. 2nd Edition. Niemiec, R.M., Wedding, D. (2014). Boston: Hogrefe Publishing.

340 Ways to Use VIA Character Strenghts by Tayyab Rashid & Afroze Anjum. University of Penssylvania, 2005.

2 antwoorden op “Leven en werken met toewijding, plezier en passie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *