Agenda

 

2020

NB I.v.m. met het Coronavirus gaan de  onderstaande filmcafé’s niet door.

Walk with me (Engeland, 88 minuten) dinsdag 17 maart

In een leven vol afspraken, werkzaamheden en verplichtingen zoeken steeds meer mensen naar een manier om hier rust in aan te brengen. Een woord dat in dit kader aan populariteit wint is mindfulness ofwel aandachtig/bewust leven). Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme, waarin bewust leven een centrale pijler vormt, maar is bij nadere beschouwing in veel andere tradities terug te vinden. Mindfulness of aandachtig leven is sterk verbonden met andere kwaliteiten, zoals liefdevolle vriendelijkheid, waardering voor schoonheid en uitmuntendheid et cetera. Zie hiervoor eventueel de diverse blogs op deze site.

Walk With Me is een prachtige cinematografische reis in de wereld van mindfulness, waarin de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh een centrale rol speelt. Hij komt oorspronkelijk uit Vietnam en heeft mindfulness naar het Westen gebracht. Als spiritueel leider woont hij nu in Plum Village, een leefgemeenschap in Zuid-Frankrijk, waar hij samen met andere zen-boeddhistische monniken en -nonnen mindfulness tot een wereldwijd fenomeen heeft doen uitgroeien. Walk With Me biedt een nooit eerder vertoonde toegang in deze gemeenschap. Drie jaar lang werden de levens van de bewoners van Plum Village gevolgd en komen existentiële vragen waarmee ze geconfronteerd worden aan bod.

De avond wordt begeleid door Koen Holtzapffel (predikant) en Amber de Rooij (psycholoog) met medewerking van Jethro Zevenbergen, Ed Stevens en Martine van Liempt. Als gast is deze avond José Riezebos, mindfulnessdocente, aanwezig. Zij zal na afloop van de documentaire een of meerdere mindfulnessoefeningen met ons doen.

Die Zauberflöte ( Zweden, 2008) dinsdag 21 april

Ingmar Bergman drukt in Die Zauberflöte onmiskenbaar zijn stempel op Mozarts voortreffelijke opera door zijn sublieme vertolking van één van de meest geliefde werken van de componist, waarbij verering van liefde, vergeving en broederschap centraal staan.

In Die Zauberflöte brengt Bergman zijn liefde voor klassieke muziek, theater en film tot uitdrukking, wat geresulteerd heeft in een smaakvolle hommage aan Mozart waarbij het verhaal balanceert tussen een komische opera en een sprookje. Josef Köstlinger schittert als Tamino, een jonge krijger, die overgehaald wordt door de Koningin van de Nacht om haar dochter Tamina uit de handen van de tovenaar Sarastro te redden. Tamino wordt verliefd op Tamina en komt erachter dat Sarastro in werkelijkheid een goed gezinde heerser is.

Locatie Remonstrantse Kerk, Museumpark 3 in Rotterdam (tegenover Museum Boijmans van Beuningen)
Aanvangstijd 19.00 uur

De films zullen worden begeleid door dr. Koen Holtzapffel, remonstrants predikant en dr. Amber de Rooij, psycholoog, elk vanuit hun eigen discipline. Na de film wordt er met elkaar uitgewisseld over de film. Ook niet remonstranten zijn van harte welkom! Zie voor meer informatie: rotterdam.remonstranten.nl