Agenda

 

2020

Incendies (Canada/Frankrijk, 2010) dinsdag 25 februari

Deze film is zowel een  familiedrama, politieke thriller als overlevingssage. Regie:  Dennis Villeneuve met Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin en Maxim Gaudette.

In deze film, die gebaseerd is op een toneelspel van de in Libanon geboren schrijver Wadji Mouawad, speelt het vermoeden van Collatz een belangrijke rol. Dit is een vermoeden in de getaltheorie dat zegt dat een bepaalde iteratie in alle gevallen uitloopt op het getal 1, om het even welk getal als beginwaarde gekozen wordt.

Na het lezen van het testament van hun moeder Nawal verneemt de in Canada wonende tweeling Simon en Jeanne voor het eerst dat ze een broer hebben, en dat hun vader, van wie ze dachten dat hij dood was, in werkelijkheid nog leeft. Hun moeders laatste wil is dat ze hun broer en vader opzoeken en hen een aantal verzegelde brieven bezorgen. Nawal was een mysterie voor haar kinderen en hun relatie was soms erg moeilijk. Simon is kwaad en terughoudend, maar Jeanne voelt zich verplicht haar moeders wil te respecteren. Daarvoor zullen ze een reis naar het Midden-Oosten moeten ondernemen.

Deze veel bekroonde film heeft het vermogen u van begin tot eind op het puntje van uw stoel te laten zitten. Laat u meevoeren in een zoektocht naar de waarheid achter mysterieuze gebeurtenissen, waarbij rouw, maar ook veerkracht, vergeving en liefde een belangrijke rol spelen.

NB Omdat er aangrijpende gebeurtenissen in de film voorkomen kan deze film minder geschikt zijn voor mensen met een ernstig (oorlogs)trauma.

Walk with me (Engeland, 88 minuten) dinsdag 17 maart

In een leven vol afspraken, werkzaamheden en verplichtingen zoeken steeds meer mensen naar een manier om hier rust in aan te brengen. Een woord dat in dit kader aan populariteit wint is mindfulness ofwel aandachtig/bewust leven). Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme, waarin bewust leven een centrale pijler vormt.

Walk With Me is een prachtige cinematografische reis in de wereld van mindfulness, waarin de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh een centrale rol speelt. Hij komt oorspronkelijk uit Vietnam en heeft mindfulness naar het Westen gebracht. Als spiritueel leider woont hij nu in Plum Village, een leefgemeenschap in Zuid-Frankrijk, waar hij samen met andere zen-boeddhistische monniken en -nonnen mindfulness tot een wereldwijd fenomeen heeft doen uitgroeien. Walk With Me biedt een nooit eerder vertoonde toegang in deze gemeenschap. Drie jaar lang werden de levens van de bewoners van Plum Village gevolgd en komen existentiële vragen waarmee ze geconfronteerd worden aan bod.

De avond wordt begeleid door Koen Holtzapffel (predikant) en Amber de Rooij (psycholoog) met medewerking van Jethro Zevenbergen, Ed Stevens en Martine van Liempt. Als gast is deze avond José Riezenbos, mindfulnessdocente, aanwezig. Zij zal na afloop van de documentaire een of meerdere mindfulnessoefeningen met ons doen.

Die Zauberflöte ( Zweden, 2008) dinsdag 21 april

Locatie Remonstrantse Kerk, Museumpark 3 in Rotterdam (tegenover Museum Boijmans van Beuningen)
Aanvangstijd 19.00 uur

De films zullen worden begeleid door dr. Koen Holtzapffel, remonstrants predikant en dr. Amber de Rooij, psycholoog, elk vanuit hun eigen discipline. Na de film wordt er met elkaar uitgewisseld over de film. Ook niet remonstranten zijn van harte welkom! Zie voor meer informatie: rotterdam.remonstranten.nl