Agenda

Filmcafé’s en filmmatinees

Locatie Remonstrantse Kerk, Museumpark 3 in Rotterdam (tegenover Museum Boijmans van Beuningen).

NB In verband met de filmrechten kan ik helaas geen titel noemen van de film die er gedraaid wordt. Ik zal me daarom moeten beperken tot een omschrijving. Hopelijk kunt u uit de omschrijving opmaken om welke film het gaat!

Dinsdag  14 februari

 Aanvang 19.00 uur.

Een film die laat zien hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk “vanuit het hoogste goed” proberen te antwoorden op wat het leven van ons vraagt. Op vrijdagmiddag 13 oktober 1972 begint een van de meest dramatische en inspirerende overlevingsverhalen uit de geschiedenis als een vliegtuig met een jong rugby-team uit Uruguay in het ijskoude en onherbergzame Andesgebergte verongelukt. Enkele passagiers sterven onmiddellijk maar de meesten overleven. Voor acht dagen zitten ze vast en wachten op hun redding. Maar de hulp is nooit gekomen en ze horen via de radio dat de zoektocht is gestaakt. Heel spoedig raakt hun voedselvoorraad er doorheen. Gedwongen om in een nul-graden omgeving te overleven voor tien weken, doorstaan de overlevenden het ondenkbare door het onvoorstelbare te doen: drie van de jongens, Nando Parrado (Ethan Hawke), Antonio Balbi (Vincent Spano) en Roberto Canessa (Josh Hamilton) verlaten het kamp om een heldhaftige poging te wagen de bergen uit te trekken om hulp te halen.

Zondag 26 maart

Aanvang 12.00 uur.

Een toepasselijke film rond de Paastijd gebaseerd op het boek Exodus. De Egyptische farao Seti geeft het bevel om alle Hebreeuwse baby’s te verdrinken. Een wanhopige moeder plaatst haar zoon in een mandje,  dat terecht komt bij de koningin. Moses wordt opgevoed als een broer van de troonopvolger Ramses. Jaren later worden de broers van elkaar gescheiden wanneer Moses achter zijn ware achtergrond komt. Hij krijgt van God de taak om als boodschapper te fungeren, en de onderdrukte Hebreeuwse bevolking te leiden naar een eigen land.

Dinsdag 16 mei 

Aanvang: 19.00 uur.

Filmtotaal geeft deze film vijf sterren en schreef de volgende lovende recensie (01-02-2012): Deze film is een warm bad voor de ziel. De Fin Aki Kaurismäki (The Man Without a PastThe Match Factory Girl) transplanteert zijn kenmerkende visuele stijl en unieke gevoel voor droogkomische dramatiek met succes naar de Franse kust. Vaste actrice Kati Outinen en de personages aan de onderkant van de samenleving kwamen ook mee voor deze optimistische film over de Europese reactie op Afrikaanse immigratie. Een kwestie waar Kaurismäki geen antwoord op heeft, maar naar eigen zeggen toch een onrealistische film over wilde maken. Het resultaat is een prachtig hedendaags sprookje waarin compassie en broederschap zonder sentimentaliteit de helden zijn.

De filmcafé’s en de  filmmatinees zullen worden  begeleid door Amber de Rooij (psycholoog), Koen Holtzapffel (predikant) en Jethro Zevenbergen (wijsgerig pedagoog). Na afloop van film wordt er, voor de liefhebbers, met elkaar uitgewisseld over de bekeken films. Ook niet-remonstranten zijn uiteraard van harte welkom! Zie voor meer informatie: rotterdam.remonstranten.nl