Agenda

 

2021

12 oktober 2021

What Dreams May Come (Vincent Ward, 1998)

Hoe zou het leven na de dood eruit (kunnen) zien? Voor wie daar benieuwd naar is, kan deze film daar mogelijk meer inzicht in geven. What Dreams May Come is voor veel mensen een bron van troost gebleken!

Het verhaal: Door de dood van hun kinderen Marie en Ian in een auto-ongeluk, krijgen Dr. Chris Nielsen en zijn vrouw Annie een zware klap. Vooral Annie heeft het erg moeilijk met het verlies. Vier jaar later lijkt het echtpaar de draad weer redelijk opgepakt te hebben, maar dan komt Chris eveneens te overlijden bij een verkeersongeval waar hij de slachtoffers wilde komen helpen. Aangekomen in de hemel ontmoet hij Albert, die daar een rol lijkt te hebben als begeleider van verloren zielen. Hij ontdekt dat de hemel nog opmerkelijker is dan hij ooit had kunnen denken. De dood van Chris is echter de druppel voor Annie, die een einde aan haar leven maakt. Na haar sterven ervaart zij aanvankelijk een benarde bewustzijnstoestand, waaruit Chris haar helpt te bevrijden.

30 november 2021

Die Zauberflöte (Ingmar Bergman, 1975)

In het Zweeds vertaald, ‘Trollflöjten’ , van de regisseur Ingmar Bergman is een fantastische operaverfilming. Tegelijk authentiek en vernieuwend en net zoveel een film als een opera. Bovendien is het een leuk avontuur voor jong en oud waarin de kracht van de liefde alles overwint, en, wat minstens zo belangrijk is, waarvan de muziek magistraal is. Puur genieten, dus… (Bart Rietvink, in Cinemagazine).

Voor de liefhebbers: de Nederlandse theoloog Tjeu van den Berk stelt dat in deze opera  het opus magnum (het ‘grote werk’) van de alchemisten wordt uitgebeeld. Op het einde van de achttiende eeuw deed de alchemie, als mystieke stroming, zich in Wenen nog sterk gelden, met name in geheime genootschappen zoals de vrijmetselarij. Voor Mozart en zijn broeders, die lid waren van de loge, betrof het hier een spiritualiteit die de adept via inwijdingsriten bewust liet zijn van zijn duistere en lichtende krachten. ‘Water’ en ‘vuur’ dienden een huwelijk aan te gaan. De alchemisten hebben steeds in allegorieën deze ‘alchemische bruiloft’ beschreven. Van den Berk toont aan dat de opera een dergelijke allegorie uitbeeldt, waarin de personages de verschillende ‘stoffen’ en hun transformaties symboliseren, op zoek naar de ‘steen der wijzen’. Vanuit de tempel van de Koningin van de Nacht wordt inwijdingsweg afgelegd, uitmondend in de zonnetempel van Sarastro.

In verband met het coronabeleid wordt u verzocht om u van te voren op te geven:  administratie@remonstrantenrotterdam.nl

Locatie Remonstrantse Kerk, Museumpark 3 in Rotterdam (tegenover Museum Boijmans van Beuningen)

Aanvangstijd  19.00 uur. Probeer wat eerder aanwezig te zijn zodat we echt op tijd kunnen starten!

De filmavond zal worden  begeleid door dr. Koen Holtzapffel, remonstrants predikant, dr. Amber de Rooij, psycholoog en drs. Jethro Zevenbergen, voorzitter van de kerkenraad. Na de film wordt er, voor de liefhebbers, met elkaar uitgewisseld over de film. Ook niet-remonstranten zijn uiteraard van harte welkom! Zie voor meer informatie: rotterdam.remonstranten.nl